• Cum verific cand expira rovinieta?

    O mare problema a soferilor este faptul ca uita data la care expira rovinieta, nu stiu daca mai au rovinieta valabila la masina. Pana acum era foarte dificil sa obtii aceste informatii dar de curand cei de la CNADNR au finalizat aplicatia WEB prin care fiecare cetatean poate verifica daca un autovehicul are sau nu rovinieta valabila, precum si data pana la care aceasta este valabila.

    Pentru a verifica valabilitatea rovinietei este necesar sa accesati acest formular online si sa introduceti numarul de inmatriculare, fara spatii sau alte caractere de exemplu AR23ABC sau daca intre timp a fost schimbat numarul de inmatriculare sau sunt alte situatii, se poate introduce seria sasiului. Apoi se introduce codul de verificare si se apasa pe butonul Verifica.

    Mai jos veti primi unul din urmatoarele mesaje:

    AR23ABC rovinieta valabila pana la 14-SEP-2012

    - AR23ABC nu detine rovinieta valabila

Ce este rovinieta electronica?

Rovinieta este o taxa prin achitarea careie un autovehicul capata dreptul de a rula pe reteaua de drumuri nationale (pentru drumurile din intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor nu este necesara). Achitarea Rovinietei este obligatorie pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania precum si pentru cele inmatriculate in alte state si care doresc sa circule pe drumurile nationale, este obligatorie atat pentru persoane juridice cat si pentru persoanele fizice.

O data cu introducerea modelului rovigneta electronica, totul a devenit mult mai simplu atat pentru sofer cat si pentru autoritati, verificarea existentei unei roviniete valabile pentru un autovehicul se poate face fara oprirea autovehiculului in trafic, verificarea se poate face cu ajutorul unor camere video fixe si mobile, dotate cu un software inteligent de citire a numarului autovehiculului, ce este verificat aproape instantaneu  cu baza de date a CNADNR ce contine datele tuturor autovehiculelor.

Prin introducerea acestui model de rovinieta electronica, acum este mult mai usor pentru posesorii de autovehicule  a devenit si mai facila achizitionarea rovinietei, fiind in format electronic numai este necesara tiparirea si aprovizionarea cu un stoc de autocolante centrele de distributie, aceasta este generat automat electronic, si in plus se poate achizitiona foarte repede si online.

Introducerea rovinietei electronice si camerele video de monitorizare face posibila identificare mult mai usoara a autivehiculelor ce nu au o rovinieta valabila, ceea ce a dus la o crestere masiva a numarul de procese verbale de contraventie si aplicare de amenzi, acestea fiind trimise prin posta.

Drumurile sunt supravegheate foarte strict, si daca nu ai o rovinieta valabila este mult mai probabil sa fii prins si sanctionat, iar cuantumul celor doua sanctiuni (amenda plus despagubirea) sunt considerabile, asa ca este indicat sa iti cumperi rovinieta si sa eviti amenzile.

Pana la 1 octombrie 2010 se foloseau vechile roviniete sub forma de autocolant ce se aplicau pe parbriz, fiind inlocuite cu noile roviniete ce sunt mai eficiente si au costuri de administrare mult mai mici.

Rovinieta electronica - Copyright 2011 - Toate drepturile rezervate.