• Plateste rovinieta prin SMS

    Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca va cheltui 39,23 milioane lei, fara TVA, (aproximativ 8,9 milioane euro) pentru a extinde la nivel national sistemului informatic de emitere si control a rovinietei, in plus va introduce si posibilitatea ca rovinieta sa poata fi procurata si prin SMS.

    Citește mai departe...

Ce este rovinieta electronica?

Rovinieta este o taxa prin achitarea careie un autovehicul capata dreptul de a rula pe reteaua de drumuri nationale (pentru drumurile din intravilanul resedintelor de judete si al municipiilor nu este necesara). Achitarea Rovinietei este obligatorie pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania precum si pentru cele inmatriculate in alte state si care doresc sa circule pe drumurile nationale, este obligatorie atat pentru persoane juridice cat si pentru persoanele fizice.

O data cu introducerea modelului rovigneta electronica, totul a devenit mult mai simplu atat pentru sofer cat si pentru autoritati, verificarea existentei unei roviniete valabile pentru un autovehicul se poate face fara oprirea autovehiculului in trafic, verificarea se poate face cu ajutorul unor camere video fixe si mobile, dotate cu un software inteligent de citire a numarului autovehiculului, ce este verificat aproape instantaneu  cu baza de date a CNADNR ce contine datele tuturor autovehiculelor.

Prin introducerea acestui model de rovinieta electronica, acum este mult mai usor pentru posesorii de autovehicule  a devenit si mai facila achizitionarea rovinietei, fiind in format electronic numai este necesara tiparirea si aprovizionarea cu un stoc de autocolante centrele de distributie, aceasta este generat automat electronic, si in plus se poate achizitiona foarte repede si online.

Introducerea rovinietei electronice si camerele video de monitorizare face posibila identificare mult mai usoara a autivehiculelor ce nu au o rovinieta valabila, ceea ce a dus la o crestere masiva a numarul de procese verbale de contraventie si aplicare de amenzi, acestea fiind trimise prin posta.

Drumurile sunt supravegheate foarte strict, si daca nu ai o rovinieta valabila este mult mai probabil sa fii prins si sanctionat, iar cuantumul celor doua sanctiuni (amenda plus despagubirea) sunt considerabile, asa ca este indicat sa iti cumperi rovinieta si sa eviti amenzile.

Pana la 1 octombrie 2010 se foloseau vechile roviniete sub forma de autocolant ce se aplicau pe parbriz, fiind inlocuite cu noile roviniete ce sunt mai eficiente si au costuri de administrare mult mai mici.

Rovinieta electronica - Copyright 2011 - Toate drepturile rezervate.