• Cand schimbi numarul de inmatriculare trebuie sa anunti CNADNR

    Daca schimbati numarul de inmatriculare al masinii, rovinieta isi pierde valabilitatea, daca nu se solicita modificarea numarului de inmatriculare in baza de date a CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania).

    "In conformitate cu prevederile O.G. nr. 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare a vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul solicita modificarea numarului de inmatriculare in baza de date. Modificarea in baza de date se realizeaza numai la sediul CNADNR, la sediile Directiilor Regionale de Drumuri si Poduri si la sediile Sectiilor de Drumuri Nationale, ale caror adrese de contact se regasesc pe pagina web a CNADNR, sectiunea roviniete".

    Pentru a se putea realiza modificarea numarului de inmatriculare in baza de date CNADNR, solicitantul trebuie sa completeze o cerere scrisa, potrivit formularului-tip, o copie dupa cartea de identitate a masinii si originalul acesteia.

    Citește mai departe...

Rovinieta pentru autoutilitarele de transport marfa

Rovinieta este descrisa, in termen juridici drept dovada, fie sub forma de document sau in format electronic, a achitarii taxei de drum pentru drumurile nationale din tara. Aceasta trebuie platita atat de persoane juridice, cat si de persoane fizice la circularea pe reteaua de drumuri din afara oraselor, indiferent daca vehiculele sunt inmatriculate definitiv sau temporar.

Introdusa in 2002, aceasta s-a dovedit un model de succes ce aduce sume importante la buget, daca nu atat din plata tarifelor cat din amenzile aplicate contravenientilor ce ajunsesera pana la mijlocul anului 2012 la peste 148 milioane de lei, fara penalizarile aplicabile pentru intarzierea platilor.

Cea mai mare parte a sumei incasate de pe urma amenzilor, provine din sanctiuni aplicate soferilor de autoutilitare de transport marfa pentru care nu doar tarifele la rovinieta sunt direct proportionale cu capacitatea de transport, ci si amenzile. In realitate, un studiu al statisticilor facut intre camioane de transport marfa Bucuresti si alte autoturisme, arata ca numarul contraventiilor inregistrate pe autoutilitarele de transport marfa este mult mai mic decat cel inregistrat la autoturisme de uz personal. Discrepanta intre suma amenzilor si numarul acestora se explica usor datorita diferentei intre suma platita pentru un autoturism si pentru un camion de mare tonaj.

Daca la autoturisme amenzile pornesc de la minim 500 de lei pana la 1000 de lei, la un vehicul de transport marfa cu 4 axe pana in 12 tone, amenzile incep de la 6000 de lei pana la un maxim de 9000 de lei.

In aceste conditii este normal ca firmele de transport mobila si transport marfa ce efectueaza transporturi in afara oraselor sa fie mult mai preocupate de achitarea taxei de drum la timp. In general, aceste firme incheie rovinieta pe un an intreg, chiar de la inceputul acestuia, pentru a evita situatiile neplacute, in mod special ca autoutilitarele sunt cel mai adesea mult mai predispuse opririlor pentru controale de rutina. Pretul rovinietei, de 1210 euro pe an pentru camioanele cu 4 axe de pana la 12 tone reprezinta o suma impresionanta, insa o convertire la cursul valutar actual intre leu si euro dovedeste faptul ca suma este mai mica decat minimul amenzii in cazul neprezentarii unei roviniete valide la control. Trebuie de asemenea notat faptul ca CNADNR ia in considereare fiecare zi in care rovinieta ramane neplatita aplicand un tarif de despagubire suplimentar.

Tarifele de rovinieta din 2013 pentru autoutilitarele de stransport marfa sunt urmatoarele:

A. Vehicule transport marfa pana in 3.5 t - 96 euro/12 luni B. Vehicule transport marfa intre 3.5 t si 7.5t sau vehicule de transport persoane cu peste 9 locuri - 320 euro/12 luni C. Vehicule transport marfa intre 7.5 t si 12 t sau vehicule de transport persoane cu peste 23 locuri - 560 euro/12 luni D. Vehicule trasport marfa cu 3 axe, peste 12 t - 720 euro/12 luni E. Vehicule transport marfa cu 4 sau mai multe axe, peste 12t - 1210 euro/12 luni

Tarifele pentru anul 2013 nu au fost inca afisate, insa este de asteptat ca acestea sa reflecte situatia economica si schimbarile in cursul leu/euro de peste an.

Rovinieta electronica - Copyright 2011 - Toate drepturile rezervate.