• Sunt scutite de rovinieta masinile SRI, SIE, STS

  Camera deputatilor a adoptat un act normativ care prevede ca pe langa restul institutiilor scutite de plata rovinietei sa fie scutite si maşinile SRI, SIE, STS, Administraţiei Penitenciarelor precum si cele ale Crucii Roşii.

  Legea a modificat şi completat Ordonanţa nr. 15/2002 ce se refera la aplicarea tarifelor de utilizare şi de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, lista cu institutiile scutite de la plata fiind realizata de Comisia de transporturi şi infrastructură.

  Pana acum in OG 15/2002 erau prevazute doar masinile MAI, MApN, ambulanta, CNADNR si serviciile comunitare pentru situatii de urgenta.

  OG 15/2002 a mai suferit o modificare, a fost introdus aliniatul 12 la articolul 1 cu urmatorul text:

  "(13) În cazul schimbării numărului de înmatriculare a vehiculului, rovinieta îşi menţine valabilitatea în condiţiile în care în baza de date a autorităţii de înmatriculare este operată modificarea respectivă. Autoritatea de înmatriculare este obligată să asigure, pe bază de protocol, accesul zilnic al CNADNR la baza de date privind modificările cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare".

  Noile prevederi se aplica in termen de 6 luni de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial.

  Vestea buna este ca tarifele raman neschimbate in ciuda tentativelor facute de Ministrul Sova in trecut.

Rovinieta pentru autoutilitarele de transport marfa

Rovinieta este descrisa, in termen juridici drept dovada, fie sub forma de document sau in format electronic, a achitarii taxei de drum pentru drumurile nationale din tara. Aceasta trebuie platita atat de persoane juridice, cat si de persoane fizice la circularea pe reteaua de drumuri din afara oraselor, indiferent daca vehiculele sunt inmatriculate definitiv sau temporar.

Introdusa in 2002, aceasta s-a dovedit un model de succes ce aduce sume importante la buget, daca nu atat din plata tarifelor cat din amenzile aplicate contravenientilor ce ajunsesera pana la mijlocul anului 2012 la peste 148 milioane de lei, fara penalizarile aplicabile pentru intarzierea platilor.

Cea mai mare parte a sumei incasate de pe urma amenzilor, provine din sanctiuni aplicate soferilor de autoutilitare de transport marfa pentru care nu doar tarifele la rovinieta sunt direct proportionale cu capacitatea de transport, ci si amenzile. In realitate, un studiu al statisticilor facut intre camioane de transport marfa Bucuresti si alte autoturisme, arata ca numarul contraventiilor inregistrate pe autoutilitarele de transport marfa este mult mai mic decat cel inregistrat la autoturisme de uz personal. Discrepanta intre suma amenzilor si numarul acestora se explica usor datorita diferentei intre suma platita pentru un autoturism si pentru un camion de mare tonaj.

Daca la autoturisme amenzile pornesc de la minim 500 de lei pana la 1000 de lei, la un vehicul de transport marfa cu 4 axe pana in 12 tone, amenzile incep de la 6000 de lei pana la un maxim de 9000 de lei.

In aceste conditii este normal ca firmele de transport mobila si transport marfa ce efectueaza transporturi in afara oraselor sa fie mult mai preocupate de achitarea taxei de drum la timp. In general, aceste firme incheie rovinieta pe un an intreg, chiar de la inceputul acestuia, pentru a evita situatiile neplacute, in mod special ca autoutilitarele sunt cel mai adesea mult mai predispuse opririlor pentru controale de rutina. Pretul rovinietei, de 1210 euro pe an pentru camioanele cu 4 axe de pana la 12 tone reprezinta o suma impresionanta, insa o convertire la cursul valutar actual intre leu si euro dovedeste faptul ca suma este mai mica decat minimul amenzii in cazul neprezentarii unei roviniete valide la control. Trebuie de asemenea notat faptul ca CNADNR ia in considereare fiecare zi in care rovinieta ramane neplatita aplicand un tarif de despagubire suplimentar.

Tarifele de rovinieta din 2013 pentru autoutilitarele de stransport marfa sunt urmatoarele:

A. Vehicule transport marfa pana in 3.5 t - 96 euro/12 luni B. Vehicule transport marfa intre 3.5 t si 7.5t sau vehicule de transport persoane cu peste 9 locuri - 320 euro/12 luni C. Vehicule transport marfa intre 7.5 t si 12 t sau vehicule de transport persoane cu peste 23 locuri - 560 euro/12 luni D. Vehicule trasport marfa cu 3 axe, peste 12 t - 720 euro/12 luni E. Vehicule transport marfa cu 4 sau mai multe axe, peste 12t - 1210 euro/12 luni

Tarifele pentru anul 2013 nu au fost inca afisate, insa este de asteptat ca acestea sa reflecte situatia economica si schimbarile in cursul leu/euro de peste an.

Rovinieta electronica - Copyright 2011 - Toate drepturile rezervate.